Sinds december 2014 moeten alle aanbieders van voedingsmiddelen allergeneninformatie geven over hun producten. Dit geldt voor voorverpakte producten (via het etiket) maar ook voor onverpakte producten. Dit is vastgelegd in Europese wetgeving: Verordening Verstrekking van voedselinformatie (VERORDENING (EU) Nr. 1169/2011).
De consument moet geïnformeerd worden over 14 wettelijke allergene stoffen die bij de bereiding van het product gebruikt zijn. De aanwezigheid van deze 14 allergenen moeten vermeld worden wanneer één of meer van deze stoffen gebruikt zijn bij de bereiding van het product:
Ongeacht de concentratie: Er is geen ondergrens (behalve voor sulfiet 10 ppm). Omdat er een wettelijk 0-grens is voor het vermelden van ingrediënten kunnen drempelwaarden alleen gebruikt worden voor risico-inschatting van kruisbesmetting met allergenen.
Ongeacht de herkomst: Als onderdeel van een samengesteld ingrediënt, technologische hulpstof, ingrediënt of grondstof.
Ongeacht de bewerking van het ingrediënt. Verhitten (bakken, frituren) of eiwitverwijdering van bij ingrediënten van allergene herkomst is niet van belang voor de allergenenvermelding. Er zijn slechts enkele wettelijk vastgestelde uitzonderingen.
Het etiketteren van kruisbestemming is niet wettelijk verplicht, want deze allergenen worden niet als ingrediënt gebruikt. Dus ondanks het feit dat in een productiebedrijf of in een keuken per ongeluk allergenen in een product terecht kunnen komen, hoeft dit niet vermeld te worden. Het mag wel, maar is niet gebonden aan wettelijke regels. De allergeneninformatie mag zowel mondeling of schriftelijk gegeven worden. Hieronder kan u alle informatie terugvinden over allergenen in onze producten en gerechten.